Péče o dětskou pokožku

08.01.2015 16:30

Pro naše nejmenší (ale nejen pro ně) je velice vhodné používání koupelových a sprchových olejů místo obvyklých gelů na bázi mýdla. Sprchové oleje nevysušují pokožku, pokud dítko netrpí extremně suchou pokožkou či exémem, není při pravidelném používání těchto produktů třeba každodenní promazávání pokožky.

Z přípravků Aromaterapie Karel Hadek mám zkušennost s následujícími produkty. Pro citlivou pokožku dětí i dospělých je velice vhodný meduňkový olej koupelový i sprchový, který ji nejen jemně ošetří a zklidní, ale zároveň před spaním  navodí uklidňující pocit pohody a relaxace. Je vhodný také pro pokožku postiženou atopickým exémem i lupénkou.

Pokud po koupeli či sprchování máte přeci jen pocit, že potřebujete tělíčko dítka namazat, mohu doporučit velice příjemný tělový lecitinový balzám Body Balm, který je tvořen lecitiny, rostlinnými oleji a vitamíny a obsahuje vysoký podíl bambuckého másla. Je lehce roztíratelný a také tento přípravek je vhodný o péči o pokožku postiženou atopickým exémem či lupénkou. 

Pro ošetření pokožky malých miminek je vhodné použití dětského oleje (Baby masážní olej) a na masáž bříška je výborný fenyklový masážní olej. Pravidelnou masáží bříška miminka tímto preparátem (i několikrát denně) dochází k uvolnění plynů ze střev a miminko nemá bolestivé stavy spojené s nadýmáním a zhoršenou peristaltikou. Fenyklový olej je také velkým pomocníkem pro kojící maminky, neboť fenykl podporuje laktaci. Pokud se na tělíčku dítěte vyskytnou molusky, zde je k dispozici prepatát Molusan. V případě bradavic lze aplikovat směs éterických olejů Thymion. 

A pokud si dítko přinese ze školky či školy nevítané návštěvníky ve formě vší, opravdu úspěšným pomocníkem je Proapinol. Aplikace je zcela odlišná od šamponů prodávaných v lékárnách, neboť se olej vmíchává do medu, tato směs se nanese na vlasy a ponechá po dubu alespoň 5 hodin (nejlépe na noc) a pak se smyje. Avšak výsledek je úžasný, neboť aplikací jsou zničeny také zárodky (hnidy) a především vši nejsou na tento přírodní produkt rezistentní. Pokud je ve školce či škole znám výskyt vší, doporučuji před odchodem dítka aplikovat několik kapek přípravku Proapinol do vlasů a přestože je vůně tohoto přípravku příjemně citrusová, případné zájemnce o vlasy vašeho dítka zaručeně odradí